Tips när du ska söka jobb

Att söka jobb kan vara både roligt och överväldigande. Din ansökan är en central del i processen så det är väl värt att lägga ner lite extra tid på den. Här får du tips på hur du kan förhålla dig till processen och organisera ditt jobbsökande - allt för att maximera dina chanser till att få jobbet.

Ben

Våga söka nytt jobb

Många upplever processen att söka jobb som utmanande. Då kan det vara hjälpsamt att bryta ner den i mindre, hanterbara steg. Kom också ihåg att ta råd och stöd från vänner, familj och mentorer. Deras feedback och uppmuntran kan hjälpa dig att se dina styrkor tydligare. Genom att ta små steg och söka stöd kan rädslan och osäkerheten i jobbsökandet bli en möjlighet till personlig och professionell utveckling.

Hur söker man jobb?

Ung kvinna söker jobb på sin laptop, liggandes på mage i sängenNär man står inför att börja söka jobb kan det vara svårt att veta var man ska börja och i vilken ordning olika steg ska tas. Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga när du söker jobb:

Organisera ditt jobbsökande

En välorganiserad strategi för att hantera dina ansökningar gör processen enklare och mer effektiv. Håll reda på detaljer kopplade till varje ansökan, till exempel när du skickade in din ansökan, när du fick återkoppling och när du var på intervju. En tydlig översikt förenklar planeringen och ser till att du inte missar deadlines eller uppföljningar. Använd påminnelsefunktioner i kalendern och mallar för CV och ansökningsbrev för att minska stressen och öka dina chanser att lyckas i jobbjakten.

Sök lagom många jobb

Hur många jobb du bör söka varje dag? Det beror på omständigheterna, men ju fler du söker desto mer ökar dina chanser till ett nytt jobb. Antalet sökta jobb bör dock inte vara så många att de påverkar kvaliteten på dina ansökningar. Du måste ha tid att skräddarsy dina ansökningar, återkoppla till blivande arbetsgivare och förbereda dig för jobbintervjuer. Om du får a-kassa kan du prata med en handläggare på Arbetsförmedlingen för att få koll på hur många jobb du bör söka varje månad. 

Återkoppling

Det finns olika åsikter om du bör återkoppla efter en jobbansökan eller inte. Återkoppling kan vara det som får dig att stå ut från andra sökande förutsatt att det du har att säga eller fråga tillför din ansökan något. Om det har gått en tid och du inte fått bekräftelse på att din ansökan är mottagen kan det också vara en bra idé att ringa. 

Sätt upp realistiska mål

Sätt upp små, uppnåeliga mål för varje dag eller vecka, som att skicka ett visst antal ansökningar eller nätverka med nya kontakter. Det ger en känsla av prestation och att processen rör sig framåt.

Tänk positivt och lär av tidigare erfarenheter

Se varje ansökan och intervju som en lärdom, oavsett utgången. Varje steg du tar är ett steg närmare ditt mål, och varje erfarenhet ger dig värdefulla insikter och förbättrar dina färdigheter. Fokusera på det du kan kontrollera - istället för att oroa dig för resultatet, lägg energi på att förbättra ditt CV eller öva på intervjufrågor.

Våra resurser för dig som ska söka jobb

Vi på Manpower vill gärna stötta dig när det är dags att söka nytt jobb. Börja med att skapa ett konto hos oss och ladda upp ditt CV. Då finns du sökbar för alla våra rekryterare och kan bli kontaktad för eventuella jobb som du matchar. På vår söksida hittar du alla lediga jobb som är aktuella just nu. 

Sidorna nedan innehåller praktiska tips och mallar för din ansökan och förberedelse:

Lycka till med ditt jobbsökande! 

Fler praktiska söka-jobb-tips

Klicka rubrikerna nedan för handfasta tips kring jobbsökande just hos Manpower, och hur du kan optimera din LinkedIn-profil.

Hur söker jag era jobb?

  1. Hitta ett jobb du vill söka

    Gå till vår söksida för lediga jobb. Ange ett eller flera sökord i sökrutan. Ange också i vilken stad du letar jobb. Du kan välja att inte fylla i någon plats, om du vill se alla jobb vi har för det sökord du angett, eller bara ange en plats för att se alla lediga jobb på din ort. Om du inte fyller i något alls, får du upp alla våra lediga jobb, nyast först.

    Du kan filtrera resultatet genom filtren till vänster. Du kan ange yrkesområde, ändra ordningen på resultaten och välja att se bara konsultuppdrag, extrajob eller rekryteringar till fasta tjänster. Du kan bestämma om du vill se jobb som utgår ifrån en fast plats, på distans eller både och.

    Slutligen kan du också välja att lägga till jobb från Platsbanken, Arbetsförmedlingens jobbsajt.

    När du har en lista med jobb letar du upp det som känns mest intressant och klickar på det. Du kommer då till själva jobbannonsen, där tjänsten beskrivs närmare.
  2. Skicka in din ansökan

    Du ansöker jobbet genom att klicka på ANSÖK NU. Då kommer du till en sida där du kan logga in, om du redan har ett konto hos Manpower. Har du inget konto klickar du på Skapa konto här och fyller i dina uppgifter. Lösenordet måste innehålla specialtecken, siffra och versal. Efter det läser och accepterar du vårt användaravtal och väljer om du vill få karriärtips och förfrågningar om undersökningar. Klicka sedan på SKAPA KONTO. Därefter kommer du automatiskt till ansökningsprocessen för det aktuella jobbet.

    Där får du svara på några frågor om dig själv och kan ladda upp ditt CV. Då fylls många av svarsfälten i automatiskt. Gå igenom hela processen och klicka till sist på Fortsätt så kommer din ansökan in till ansvarig rekryterare.
  3. Återkoppling från oss

    När du har gjort en ansökan får du ett bekräftelsemail från Manpower med mer information om vad som händer nu. Valde du att få karriärtips kommer det även dyka upp mail i några veckor med tips på hur du förbättrar ditt CV, vad du ska tänka på vid en jobbintervjun och andra smarta tips. Återkoppling på din ansökan får du antingen via mail eller telefon - om det är många sökande kan det ta lite tid, så ha tålamod. 

Lycka till med din ansökan!

Få mail om liknande jobb

Anmäl dig till vår jobbevakning. Då får du jobbannonser mailade till dig som matchar dina sökkriterier och du kan därmed vara säker på att du inte missar ditt drömjobb.

Hur skapar jag en jobbevakning?

  • Gå till vår söksida för lediga jobb
  • Gör en sökning genom att ange ett eller flera sökkriterier t ex jobbtitel, yrkesområde och välj därefter stad från listan. Tryck på Sök Jobb
  • Klicka "Få mail om liknande jobb" som står i orange text längst upp till höger
  • Fyll i  din mailadress och ange hur ofta du vill ha jobbmailen skickade till dig.
  • Tryck på Starta Jobbevakning
  • Klart

Du kan närsomhelst avregistera dig genom att klicka på en länk i mailet.

Varför ska jag prenumerera på liknande jobb?

  • Det blir enkelt att bevaka många olika typer av jobb samtidigt och få matchade jobbannonser mailade till dig.
  • Du kan fokusera på att skriva CV och anpassat personligt brev som ökar chanserna till att just du får jobbet och ändå försäkra dig om att du inte missar när ett nytt jobb annonseras som matchar din sökning.
  • Chanserna att komma med tidigt i rekryteringsprocessen ökar då allt fler jobbannonser har löpande tillsättningar.

Så blir du upptäckt på Linkedin

LinkedIn är ett perfekt nätverk för dig som söker jobb då många rekryterare, både på företag och rekryteringsfirmor, letar kandidater här. Genom att lägga tid på att se över din profil och aktivitet på LinkedIn kan du med några enkla knep göra dig så synlig och sökbar som möjligt. Här är våra bästa tips!

 

Håll profilen uppdaterad

Oavsett om du har ett nytt jobb, ett nytt ansvarsområde eller bara har gått en kort kurs så bör detta alltid synas i din profil, så att den överensstämmer med dina färdigheter. Dessutom filtrerar många rekryterare sina sökningar utifrån vilka profiler som senast uppdaterats. Därför kan det vara värt att regelbundet se över detaljer och små formuleringar i din profil.

 

Utnyttja sökord

För att hitta rätt kandidat söker en rekryterare ofta på specifika sökord för den aktuella rollen. Ska man tillsätta en tjänst som ekonomiassistent så söker man på ord som just ”ekonomiassistent”, ”ekonom” eller kanske ”ekonomi”. Försök därför identifiera vilka sökord som är relevanta för dig och uppdatera din profil med dem.

 

Tänk på första intrycket

På samma sätt som med ditt CV, gäller det här att ge ett gott intryck från första sekund. Satsa därför på en professionell profilbild – enligt LinkedIn själva leder en profil med bild till många fler profilvisningar än en profil utan. Inled även profilen med några kärnfulla rader där du berättar om dig själv. Här gäller det att hitta en balans mellan att vara personlig och samtidigt signalera yrkesskicklighet. Försök även att få in de viktigaste sökorden här.

 

Specificera arbetsort

Det är lätt att missa att ange geografiskt område i sin profil. När rekryterare söker efter potentiella kandidater på LinkedIn brukar de ofta göra en sökning inom ett avgränsat område, exempelvis genom att söka efter postnummer eller län. Att fylla i ditt postnummer på Linkedin är alltså ett enkelt sätt att optimera din profil.

 

Välj språk efter roll

Ska din profil vara på svenska, engelska eller något annat språk? Ett generellt svar är att du ska välja språk utifrån din bransch och det språk som arbetstitlar och kompetensbeskrivningar oftast förekommer på där. Utgå från det språk som tydligast beskriver dina roller och färdigheter, och håll dig till det genomgående i din profil.

 

Lyft relevanta kompetenser

I din LinkedIn-profil har du möjlighet att lägga till kompetenser du besitter - gör det! Då blir du synlig i rekryterarnas sökningar. Du kan även be kollegor, såväl gamla som nuvarande, att verifiera dina kunskaper, vilket kan höja dig ytterligare ett snäpp i rekryterarens ögon.

 

Var aktiv

Det finns många fördelar med att vara aktiv och engagerad på LinkedIn. Visa rekryterare och potentiella arbetsgivare att du är en expert inom ditt område genom att dela med dig av intressanta artiklar, blogginlägg eller nyheter om din bransch eller företaget du jobbar på. Med en klok och genomtänkt kommentar på en annan persons inlägg kommer man också långt. Glöm dock inte att LinkedIn är ett nätverk för karriär och arbetsliv – var därför försiktig med vilka ämnen du diskuterar och håll alltid tonen sansad.

Se fler jobbtips på vår blogg!

Ladda ner vår guide för att förbereda dig

I Manpowers guide om hur du förbereder dig på att söka nytt jobb hjälper vi dig med tips till hur du vågar ta steget till nya möjligheter! Vi går också igenom mycket annat användbart inför jobbsökandet, till exempel hur du kan jobba med ditt personliga varumärke.

LADDA NER PDF