Så lyckas du med arbetsintervjun

Dags för arbetsintervju? Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller har tidigare arbetslivserfarenhet kan det kännas nervöst – men kom ihåg att en arbetsintervju är ett bevis på att du är en intressant kandidat för tjänsten.

Så lyckas du med arbetsintervjun

Fyra anledningar till att arbetsintervjun är avgörande för om jobbet blir ditt

Ikon: Siffran 1Arbetsintervjun är ett bra tillfälle att berätta om och visa på dina mjuka färdigheter – här får arbetsgivaren en känsla av hur du är som person och hur du skulle fungera i arbetsgruppen och på arbetsplatsen.

Här är de tre vanligaste egenskaperna som efterfrågas på dagens arbetsmarknad. Kanske besitter du någon av dem? Se till att lyfta fram den på jobbintervjun i så fall! 

Ikon: Siffran 2Arbetsgivaren kan berätta mer om tjänsten och företaget – här har även du chansen att känna efter om tjänsten och företaget skulle passa dig. 
 

Ikon: Siffran 3Arbetsintervjun är även din möjlighet att ställa frågor om tjänsten. På så sätt visar du att du gärna vill ha jobbet och är nyfiken på företaget.
 

Ikon: Siffran 4Arbetsgivaren kan gräva djupare i din kompetens – det finns förmodligen mer att få reda på om de erfarenheter och kompetenser du listat i ditt CV.

Så förbereder du dig inför en arbetsintervju

Glad tjej förbereder en arbetsintervju vid sin laptopNär du blivit kallad till en arbetsintervju är det dags att börja förbereda dig. Här är våra bästa tips på hur du gör ett bra intryck och maximerar dina chanser till att få jobbet. 

Läs på om företaget

Ta dig tid att lära dig så mycket som möjligt om företaget du söker jobb hos innan intervjun. Besök deras webbplats, läs igenom deras mission, vision och värderingar. På så vis kan du få en bild av vad du kan tillföra till verksamheten och det kan bli enklare att svara på intervjufrågorna.

Förbered dig på vanliga intervjufrågor 

Öva på att svara på vanliga intervjufrågor på ett tydligt och koncist sätt. Inkludera exempel från tidigare erfarenheter som visar dina färdigheter och hur du kan bidra till företaget. Det finns några frågor som nästan alltid dyker upp på en arbetsintervju. Här har vi listat fem exempel:

  • Berätta lite om dig själv!
    Förbered en kort och fokuserad presentation som lyfter fram dina styrkor, erfarenheter och varför du är intresserad av jobbet och företaget.
     
  • Varför söker du just denna roll?
    Fundera över vad det var med tjänsten som fångade ditt intresse.
     
  • Vad kan du tillföra i den aktuella rollen?
    Berätta varför just du är rätt för tjänsten och vilka egenskaper och kompetenser du har som företaget kommer få nytta av.
     
  • Vilka områden hos dig själv behöver du utveckla?
    Var ödmjuk och berätta om vilka svaga områden du har och hur du kan utveckla dessa. 
     
  • Hur hanterar du stress?
    Berätta om hur du hanterar stressiga situationer. Ge gärna exempel från tidigare erfarenheter.
     

Fler vanliga frågor på en arbetsintervju hittar du här!

Förbered dina egna frågor

Att själv ställa genomtänkta frågor under arbetsintervjun visar på ditt intresse för jobbet och företaget. Fundera på vad du vill veta om arbetsrollen, företagskulturen, teamet du eventuellt kommer att arbeta med och framtidsutsikter inom företaget. Här är några exempel på bra frågor du kan ställa:

Om rollen

  • Hur ser en typisk dag ut i denna position?
  • Vilka är de största utmaningarna som personen i denna roll kommer att möta? 

Om teamet och företagskulturen

  • Hur skulle du beskriva företagskulturen här?
  • Kan du berätta om teamet jag eventuellt kommer att arbeta med? 

Om utvecklingsmöjligheter

  • Vilka möjligheter finns det för professionell utveckling och vidareutbildning inom företaget?

Om nästa steg i processen

  • Vad är nästa steg i rekryteringsprocessen?
  • Finns det något mer du behöver från mig för att gå vidare i processen? (Exempelvis referenser eller arbetsprover). 
     

Kom ihåg att anpassa dina frågor baserat på vad du själv vill veta och vad som redan har diskuterats under intervjun.

Klä dig lämpligt

Se till att din klädsel matchar företagets dresscode och kultur. Om du är osäker är det bättre att klä sig lite mer formellt än för avslappnat.

Så förbereder du dig för en digital arbetsintervju

Idag är det inte ovanligt att du i ett första steg får genomgå en digital arbetsintervju. Du kan förbereda dig på samma sätt som inför en vanlig arbetsintervju, men det finns ytterligare några saker som kan vara bra att ha koll på:

  • Tillgång till mötesplattformen
    Oavsett om det är Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, Skype eller någon annan plattform är det bra att se till att du kommer åt den och förstår hur den fungerar innan intervjun. Du kanske behöver ladda ner och installera ett program.
     
  • Testa tekniken
    Kontrollera att din dator, webbkamera och mikrofon fungerar korrekt samt se till att din internetanslutning är stabil.
     
  • Tänk på din bakgrund
    Välj en neutral och städad bakgrund. Se till att det inte finns några distraherande element i bild. God belysning är också viktigt, försök att sitta med en ljuskälla framför dig så att ditt ansikte är väl upplyst.
     
  • Logga in i tid
    Försök att vara redo och inloggad i intervjuverktyget några minuter innan utsatt tid. Detta ger dig tid att lösa eventuella tekniska problem. 

Bild på guide: Så gör du en bra intervjuLadda ner guiden: Så gör du en bra intervju

I Manpowers intervjuguide (PDF) går vi igenom varför det är så viktigt med en intervju och vad du bör tänka på. Vi hjälper dig också med tips på hur du förbereder dig, listar de vanligaste intervjufrågorna och ger förslag kring hur du ska tänka på ditt kroppsspråk under intervjun.

loading

Illustration: Tjej som sitter med korslagda ben framför laptop (ovanifrån)Sök lediga jobb på Manpower

Här på Manpower hittar du mängder med lediga jobb, både fasta tjänster där du blir anställd direkt hos företaget och konsultuppdrag där du får en trygg anställning hos oss och sedan jobbar på uppdrag ute hos våra kunder.  

Våra bemannings- och rekryteringskonsulter är experter på att hålla i arbetsintervjuer där du som kandidat får vara i fokus. Vi använder oss av kompetensbaserad intervjumetodik, vilket innebär att vi skapar förutsättningarna för en objektiv och fördomsfri bedömning.   

Sök ditt nästa jobb idag!

Frågor och svar om arbetsintervju

Att bli kallad till en intervju kan kännas fantastiskt, nervöst, peppande och obehagligt – allt på samma gång! Klicka rubrikerna nedan för svar på vanliga frågor kring intervjuer.

Vilka frågor får man på en anställningsintervju?

På en anställningsintervju kan du förvänta dig frågor som syftar till att utvärdera din erfarenhet, dina kompetenser och ditt sätt att lösa problem. Intervjuaren kommer sannolikt att ställa frågor om tidigare arbetsuppgifter och hur du hanterade specifika situationer, för att få en uppfattning om hur du skulle prestera i den aktuella rollen. Du kan också få frågor som rör dina karriärmål, dina styrkor och svagheter samt hur du skulle passa in i företagets kultur och bidra till företagsmålen.

Vad ska man fråga på en arbetsintervju?

På en arbetsintervju bör du ställa frågor som visar ditt genuina intresse för positionen och företaget, samt dina ambitioner att växa och bidra på ett meningsfullt sätt. Fråga om specifika arbetsuppgifter, teamdynamiken och rollens utvecklingsmöjligheter för att få en djupare förståelse för vad jobbet innebär.

Vad får man inte fråga vid en anställningsintervju?

Som kandidat är det fritt fram att fråga vad du vill men det finns några frågor som kan vara bra att inte gå alltför djupt in på eller att undvika helt: 
 

  • Extremt detaljerade frågor om semester och ledighet. 
  • Negativa frågor om företaget eller dess anställda. 
  • Alltför personliga frågor till intervjuaren. 
  • Frågor som redan besvarats under intervjun.

Kan man fråga om lön på arbetsintervju?

Ja, du kan fråga om lön redan på arbetsintervjun och det kan vara bra att stämma av ditt löneanspråk med arbetsgivaren så tidigt som möjligt, men vänta med att diskutera den exakta siffran tills du har fått ett konkret jobberbjudande.

Fler söka-jobb-tips på vår blogg: