Så skaffar du extrajobb under studierna

Att börja studera på högskola eller universitet är ett stort steg och en spännande tid i livet. Här ger vi våra bästa tips till dig som funderar på att kombinera studier med jobb.
jobba extra
Många studenter funderar på att skaffa ett extrajobb eller ett studentjobb för att dryga ut kassan och få värdefull arbetslivserfarenhet. Här är några viktiga saker att tänka på:
 

Planera din tid

Att balansera studier och arbete kan vara utmanande men med god planering är det fullt möjligt. Börja med att skapa en realistisk studieplan som tar hänsyn till föreläsningar, seminarier och tentor. Fundera sedan på hur många timmar i veckan du kan avsätta för arbete utan att det påverkar dina studier negativt. Tänk på att ha utrymme för återhämtning och fritid också.
 

Välj rätt typ av extra- eller studentjobb

Alla extrajobb passar inte lika bra ihop med studier. Försök hitta ett jobb som erbjuder flexibla arbetstider så att du kan anpassa arbetet efter ditt schema. Deltidsjobb, helgarbete eller kvällspass kan vara ett bra alternativ. Branscher där det är vanligt att jobba extra som student är exempelvis handel, restaurang, kundtjänst och administration. Kanske finns det också jobb inom ditt studieområde som kan ge dig relevant erfarenhet och samtidigt komplettera din utbildning.
 

Hitta jobbmöjligheter

Det finns flera sätt att hitta extrajobb. Universitet och högskolor har ofta egna karriärcenter där de annonserar jobb riktade till studenter. Dessutom kan det vara bra att nätverka med andra studenter, lärare och yrkesverksamma inom ditt område. Du kan också söka efter jobb online. På Manpower har vi både extrajobb och studentjobb: Se alla våra student- och extrajobb.  
 

Skriv ett starkt CV och personligt brev

När du söker jobb är det viktigt att ha ett välskrivet CV och personligt brev. Anpassa ditt CV för varje jobb du söker och lyft fram relevant erfarenhet och kompetens. Om du inte har mycket arbetslivserfarenhet kan du istället fokusera på dina studier, eventuella praktikplatser och andra relevanta aktiviteter.
 

Förbered dig för intervjun

Om du blir kallad till intervju är det viktigt att förbereda sig noggrant. Läs på om företaget och tjänsten du sökt och fundera på hur du kan bidra till verksamheten. Öva på vanliga intervjufrågor och förbered några egna frågor att ställa till arbetsgivaren. Det visar att du är intresserad och påläst. Läs mer: Så lyckas du på arbetsintervjun 
 

Hantera stress och arbetsbelastning

Att kombinera studier och arbete kan ibland bli stressigt. Lär dig att hantera stress och prioritera dina uppgifter. Det kan vara bra att använda en kalender eller en planeringsapp för att hålla koll på deadlines och arbetspass. Om du känner att arbetsbelastningen blir för stor, tveka inte att prata med din arbetsgivare om att justera dina arbetstider.
 

Dra nytta av dina erfarenheter

Ett studentjobb kan ge dig värdefulla erfarenheter som du kan ha nytta av i din framtida karriär. Du utvecklar färdigheter som arbetsdisciplin, tidshantering och samarbetsförmåga, vilket är eftertraktade egenskaper på arbetsmarknaden. Dessutom kan du bygga upp ett nätverk av kontakter som kan vara till hjälp när du söker jobb efter examen. 
 

Manpowers tjänster för studenter

Manpower erbjuder många möjligheter för dig som söker extrajobb och studentjobb. Vi har ett brett utbud av deltids- och helgjobb inom olika branscher, och vi hjälper dig att hitta en tjänst som passar dina behov och ditt schema. Genom att registrera dig hos Manpower får du tillgång till en mängd jobbmöjligheter.

Vem vet vad ditt extrajobb kan leda till? Vår affärsområdeschef Rebecka Gartman kom i kontakt med Manpower när hon var student och letade efter ett extrajobb. Hon fick då ett jobb hos oss och har sedan dess klättrat inom koncernen. Här kan du läsa mer om Rebeckas erfarenheter.

Du hittar alla våra lediga extrajobb och studentjobb här. Vi finns här för att hjälpa dig att kombinera studier och arbete på bästa möjliga sätt. Lycka till med dina studier och din jobbsökning!