Kan du berätta lite om dig själv?
Det här är en generell och öppen fråga som kan vara lite klurig att svara på – försök sålla ut det som är relevant för en potentiell arbetsgivare. Fokusera på arbetslivserfarenhet och utbildningsval. Men glöm inte att visa vem du är genom att till exempel berätta om dina fritidsintressen, eller annat som kan vara intressant att veta.Vad vet du om företaget?
Det är lika viktigt att läsa på om företaget som om tjänsten. Försök att förstå företaget, bakom det som står under ”Om oss” på hemsidan. Vilka är deras mål? Hur arbetar de med olika frågor? Du kommer att imponera på arbetsgivaren om du visar att du är intresserad företaget.Vilka är dina styrkor?
Fokusera på att betona egenskaper som är relevanta för tjänsten, men lyft även andra goda egenskaper. Ge gärna exempel från konkreta situationer. Du kan även berätta om feedback från tidigare chefer, kollegor eller lärare.Vilka är dina svagheter?
Det kan känns svårt att prata om sina svagheter – du vill ju visa dina bästa sidor! Men se det som utvecklingspotential! Försök att fokusera på svagheter som samtidigt kan ses som en styrka. Till exempel noggrannhet, som kan göra att du har svårt att släppa en uppgift innan den är perfekt. Ett annat knep är att välja en svaghet som inte kommer att påverka hur du sköter ditt jobb. Det viktigaste är att du är ärlig och ödmjuk!Vilka tidigare erfarenheter kan du ha nytta av i tjänsten?
Det framgår alltid i jobbannonsen vilka egenskaper arbetsgivaren söker – utgå från vad som efterfrågas. Om möjligt, välj erfarenheter där någon av dina styrkor framhävs. Om du inte har någon arbetslivserfarenhet kan du ta exempel från din studietid eller fritid.Varför ska vi anställa dig?
Det här är både en av de vanligaste och viktigaste frågorna. Här ska du sälja in dig själv. Utgå från de egenskaper och erfarenheter som arbetsgivaren efterfrågat i annonsen – och var tydlig med hur de kommer att gynna företaget att anställa just dig!Vad kan du tillföra hos oss?
Utgå från ditt CV – nämn dina kompetenser och meriter från dina tidigare erfarenheter. Och håll inte tillbaka! Berätta även om dina personliga egenskaper, för visst är det nästan lika viktigt att veta hur och vem du kommer att vara i ditt nya team.Har du några frågor till oss?
Se till att ha förberett några frågor oavsett om du undrar något eller inte. Kanske har du fått svar på allt under din research, eller under intervjuns gång, men att inte ställa en enda fråga kan ge intrycket av att du är ointresserad. Men var noggrann med att inte fråga om något som antingen står i jobbannonsen eller som ni redan har pratat om.Vill du tillägga något?
Det här brukar vara det sista momentet av en jobbintervju, och förhoppningsvis har både du och arbetsgivaren fått en bra bild av varandra. Om du kommer på något som ännu inte tagits upp – gör det nu!
Kom ihåg att det här även är ett tillfälle för dig att känna efter om tjänsten och företaget känns rätt för dig. Fler tips på hur du får till en riktigt lyckad arbetsintervju hittar du här!
Stort lycka till på din anställningsintervju! Gick det inte riktigt som du hade tänkt dig? Ingen fara, du är inte ensam! Här är fem vanliga intervjumisstag och hur du rättar till dem.