Kompetensklyftan ökar – allt fler lediga jobb trots ökad arbetslöshet

Både antalet arbetslösa och antalet jobbtillfällen ökade i Sverige under det andra kvartalet. Samtidigt sjönk matchningsgapet, det vill säga antalet arbetslösa per ledigt jobb, till 3,1. Det visar en ny kartläggning av ManpowerGroup som baseras på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Fler lediga jobb trots ökad arbetslöshet

Matchningsgapet ökar jämfört med förra året 

Under det andra kvartalet 2024 uppgick antalet arbetssökande i Sverige till 527 900 personer, medan antalet lediga jobb var 169 500, enligt statistik från SCB. Det innebär att matchningsgapet, antalet arbetssökande per jobbtillfälle, låg på 3,1 under det andra kvartalet. Det är minskning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet på riksnivå var 3,3 men en ökning från 2,8 från andra kvartalet 2023. Både antalet arbetslösa och antalet lediga jobb fortsätter att öka.   

– Klyftan mellan den kompetens som finns tillgänglig och den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar blir allt större. Rent praktiskt leder det till paradoxen att både antalet arbetslösa och antalet lediga jobb fortsätter att öka. Nu behöver regeringen öka anslagen för att skruva upp takten på matchningen på arbetsmarknaden, säger Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning. 

 

Stora skillnader i landet 

I Örebro län är läget svårast – där gick det 6,3 gånger så många arbetssökande på varje jobbtillfälle under andra kvartalet. Västerbotten hade det lägsta matchningsgapet, med 1,7 arbetssökande per ledigt jobb.  

Den här situationen har en stark påverkan på samhället och är inte hållbar i längden. Kompetensbristen leder till att många företag blir sårbara och hamnar efter i utvecklingen, samtidigt som människor utan rätt kompetens riskerar att glida allt längre från arbetsmarknaden.  

Om Matchningsgapet:  

Matchningsgapet är en kartläggning från Manpower, som syftar till att uppmärksamma gapet mellan arbetssökande och företagen som lider av kompetensbrist. Statistiken är hämtad från Statistiska Centralbyråns (SCB).